Vše o celiakii a bezlepkových potravinách

Archív štítků: Zakázané potraviny

Bezlepková strava

Je-li vám diagnostikována celiakie, je nutné okamžitě změnit své stravování. Od základů. My vám přinášíme přehled surovin, které jsou bezlepkové a které jsou naopak zakázané, abyste si ucelili, co smíte a nesmíte jíst a z jakých surovin tedy můžete doma vařit.

Povolené potraviny: 

Luštěniny (hrách, sója, pohanka, cizrna, čočka, fazole), veškerá zelenina a ovoce a dále brambory, rýže, kukuřice, amarant, jáhly, mléčné výrobky, vejce, med a ořechy.

Zakázané potraviny:

Žito, oves, pšenice a ječmen, také žitovec.

Dále se lepek vyskytuje v klasických kvasnicích, kypřicím prášku, kečupu, sojové omáčce, zmrzlině, majonéze. Dále pozor na pudinky, alkohol, předsmažené výrobky a masové konzervy. Také i instantní káva může lepek obsahovat!

Vždy si pečlivě čtěte složen všech výrobků, které kupujete. Po nějaké době už si do hlavy sami dostanete, jaké výrobky jsou pro vás vhodné a jaké ne (od jakého výrobce).

Bezpečně bezlepkový výrobek poznáte tak, že obsahuje logo s přeškrtnutým klasem. Ne vždy je ale i u těchto výrobků jistota, že opravdu lepek neobsahují. Nenechte se uchlácholit tedy značkou a i přesto složení výrobku pečlivě pročtěte.

Můžete si doma upéct sami i bezlepkové pečivo. Spoustu receptů nejdete i zde na těchto stránkách. To, že jste celiak ještě neznamená, že máte zcela omezený jídelníček. Naopak zjistíte, že pokud si dáte doma trochu práce u sporáku, můžete jíst vše, na co budete mít chuť. Můžete si dělat domácí paštiky, vlastní loupáky, chleba a jiné výrobky, o kterých jste si dosud mysleli, že se s nimi budete muset nadobro rozloučit.

Vložil Bezlepková strava | Štítek , , , , | Zanechat komentář

Bezlepková dieta zakázané potraviny

Když vám lékaři oznámí, že máte intoleranci na lepek, zjistíte, že už si ráno na snídani určitě nedáte křupavý rohlík. Pak ale zjistíte, že to není jediná potravina, kterou rozhodně nesmíte pozřít. Mezi další zakázané potraviny totiž patří i výrobky, které se moukou obohacují.

K nim patří například uzeniny, hlavně pak ty z kuřecího separátu, který je moukou obohacován pro lepší pojivost materiálu, nehledě na to, že je směs uchycena umělým nebo pravým střívkem.

Rozhodně nesmíte žádné kukuřičné lupínky, müsli, cornflakes, ovesné vločky, krupici, mléčné výrobky (nekvalitní)  a podobně. V době, kdy je výroba potravin modernizovaná, je těžké se vyhnout tomu, že některá potravina nebude lepek obsahovat. Proto vždy dbejte na to, že si pečlivě pročtěte složení, ze kterého je vybraná potravina složena.

Bezlepkové potraviny jsou označeny vždy logem, které vypadá jako klas a je v přeškrtnutém červeném kolečku. Takto označené potraviny jsou bezpečné.

I přesto ale mohou obsahovat menší množství lepku, jelikož se mohou vyrábět na výrobních linkách vedle výrobní linky, na které se zpracovává žito. I u těchto výrobků si raději složení překontrolujte.

Také těstoviny lepek obsahují. Tím pádem i ty patří mezi zakázané potraviny.

Ne nadarmo se o bezlepkové dietě říká, že je bílkovinná. Celiak se živé hlavně masem, mléčnými výrobky (není-li omezen i tímto typem onemocnění) a vejci. Vhodné je tuto stravu doplňovat o vlákninu, jak ve formě psyllia, tak i vlákniny ve stravě. Celiak může doplňovat jídelníček rýží, luštěninami, zeleninou a ovocem a také bramborami.

Pokud se i přesto nehodláte vzdát svého oblíbeného rohlíku, můžete si koupit ve zdravé výživě bezlepkovou mouku a rohlík z ní si upéct doma. Na tomto webu najdete spousty receptů a inspirací k bezlepkovému jídelníčku.

Vložil Bezlepková strava | Štítek , , , , | Zanechat komentář