Vše o celiakii a bezlepkových potravinách

Bezlepkové pivo

Protože v Česku neustále přibývá celiaků, je nutné tento problém řešit v komplexnějším měřítku. Nejen že celiaci nesmí jíst žádné potraviny, ve kterých se vyskytuje lepek, ale také je nesmí pít. Tím pádem se u celiaků objevuje smutný úsměv a tváři, když zjistí, že i zlatavý mok patří mezi potraviny zakázané.

To se však rozhodl změnit Žatecký pivovar a pivovar Bernard, kteří vytvořili pivo pro celiaky. I některé další pivovary se pokoušely toto pivo uvařit, nicméně chuť piva se téměř neshodovala v tom, na co byli spotřebitelé zvyklí.

Teď je tomu jinak. Žatecky pivovar své pivo zvané Celia. To je vyrobeno z vody, ječného sladu a žateckého chmele. Lepek obsahuje, ale v míře pod 0,5 mg / 100 ml. Jedná se tedy o zanedbatelnou poměrnou část. Nelze ho ale vypít velké množství, protože lepek přeci jen obsahuje. Jedná se o světlý ležák s dobrou pěnivostí, která je srovnatelná s pěnivostí běžného ležáku. Stupňovost piva je 11%a obsah alkoholu 4,5 % / 0,5 l. Cena za toto pivo je 20 Kč / 1 ks + záloha 3 Kč / lahev.

Dále představil svůj bezlepkový ležák pivovar Bernard, který je znám svými ovocnými příchutěmi piv. Pustili se tedy i do této “výzvy”. Název piva je přímo “bezlepkový“. I toto označení však není zcela pravdivé, jelikož i toto pivo lepek obsahuje, a to 10 mg / 0,5 l. Od běžného piva je téměř k nerozeznání a vyznačuje se i bohatou pěnivostí. Cena tohoto piva je 24,9 Kč / ks + záloha 7 Kč / lahev.

Obě piva jsou gastroenterology a dietology doporučována jako vhodná náhražka piva, nicméně v menší míře. Menší mírou se rozumí maximálně 1 pivo denně.

Komentáře jsou uzavřeny.