Je-li vám diagnostikována celiakie, je nutné okamžitě změnit své stravování. Od základů. My vám přinášíme přehled surovin, které jsou bezlepkové a které jsou naopak zakázané, abyste si ucelili, co smíte a nesmíte jíst a z jakých surovin tedy můžete doma vařit.
Povolené potraviny:
Luštěniny (hrách, sója, pohanka, cizrna, čočka, fazole), veškerá zelenina a ovoce a dále brambory, rýže, kukuřice, amarant, jáhly, mléčné výrobky, vejce, med a ořechy.
Zakázané potraviny:
Žito, oves, pšenice a ječmen, také žitovec.
Dále se lepek vyskytuje v klasických kvasnicích, kypřicím prášku, kečupu, sojové omáčce, zmrzlině, majonéze. Dále pozor na pudinky, alkohol, předsmažené výrobky a masové konzervy. Také i instantní káva může lepek obsahovat!
Vždy si pečlivě čtěte složen všech výrobků, které kupujete. Po nějaké době už si do hlavy sami dostanete, jaké výrobky jsou pro vás vhodné a jaké ne (od jakého výrobce).
Bezpečně bezlepkový výrobek poznáte tak, že obsahuje logo s přeškrtnutým klasem. Ne vždy je ale i u těchto výrobků jistota, že opravdu lepek neobsahují. Nenechte se uchlácholit tedy značkou a i přesto složení výrobku pečlivě pročtěte.
Můžete si doma upéct sami i bezlepkové pečivo. Spoustu receptů nejdete i zde na těchto stránkách. To, že jste celiak ještě neznamená, že máte zcela omezený jídelníček. Naopak zjistíte, že pokud si dáte doma trochu práce u sporáku, můžete jíst vše, na co budete mít chuť. Můžete si dělat domácí paštiky, vlastní loupáky, chleba a jiné výrobky, o kterých jste si dosud mysleli, že se s nimi budete muset nadobro rozloučit.
Komentáře